Къде се намират най-дълбоките пещери в света

пещери

Пейзажите са част от нашето ежедневие, ние всички имаме скъпи спомени от гората, планините, моретата или равнините, но колко от нас могат да се похвалят със спомени от недрата на земята? Със сигурност пейзажите на пещери са много по-малко в спомените ни. Но пещерите също са интересни участъци от природната красота. Със своите сталактити и сталагмити, както и тайнствените същества, които живеят в свят без светлина, пещерите са онази скрита същност на природата, която вдъхновява с тръпчивото усещане на страх, примесено с възбуда от неизвестното. Да влезеш в непрогледния мрак, само с челник, който да свети в тъмното, а там долу да те очаква един друг свят…

Пещерите ни привличат,

Пещерите ни привличат, защото са загадъчни и се чудим до колко дълбоко могат да стигнат  и колко дълбоко ние самите можем да достигнем, като се потопим в тъмнината.

Те ни връщат към нашите прародители, когато плитките пещери са служели за подслон. Но дълбоките пещери по-скоро ни плашат със смущаващия си мрак.

Очарованието на пещерите се подсилва и от филмите и литературата. В пещерите са снимани и редица известни филми на ужасите. Във фантастичната литература героите често откриват това, от което се нуждаят, в пещера. Ясно е, че пещерите имат огромно влияние върху колективното съзнание на човечеството.

 

Интересно ли ви кои са най-дълбоките пещери в света? Потопете се в дълбините на земята и ги открийте

Този списък винаги се променя, тъй като изследователите успяват да се спускат по-дълбоко в много от тези пещери година след година. Много от тези пещери са бивши притежатели на рекорди, които се били разбити. Други все още не са напълно проучени и могат да се окажат още по-дълбоки, отколкото предполагаме.

Пещерата Чехи в Словения

Пещерата Чехи в Словения е най-дълбоката пещера в тази страна

Достига най-малко на 1,518 метра в тъмнината надолу. Това, което прави пещерата особено вълнуваща е, че тя със сигурност е по-дълбоко, но спелеолозите са достигнали до тук засега.

 

Сима де ла Корниза – система от пещери, разположени в планините Лос Пикос в Испания

Международен екип е успял да достигне до 1, 500 км, преди да се обърне и да се върне нагоре. Пещерата нямала край.

Сима де ла Корниза

Пещерата Вячеслав Пантюхин

Тази пещера се намира в Западен Кавказ в Грузия – една от около 400-те известни пещери в този район. Тя е най-малко 1,508 метра дълбока.

Сарма

Сарма е още едно дълбоко съкровище в Грузия

Има голям шанс да е най-дълбоката пещера в света. Изследователите знаят, че е 1830 км дълбока. Спелеолозите продължават да изследват многото красиви пещери в тази пещерна система и е напълно възможно да достигнат до по-голяма дълбочина от предполагаемите метри.

 

Torca del cerro del cuevon (1589 ) най-дълбоката пещера в Испания

Смятана е от мнозина за едно от най-технически предизвикателните спускания на цялата планета. За всеки авантюрист, който търси трудно и брутално спускане до недрата на земята, тази пещера е идеална.

Сима

Снежная-Межоная-Илюзия 

Това е едно от най-големите технически предизвикателства отново в Грузия. Тази пещерна система е огромна, разположена също в Западен Кавказ. Тя е втората по дълбочина пещера в света. Достига обща дълбочина от 1753 м  и сбор на галериите около 24 км.

Тази пещера

Фогелшахт и Лампрехтщофен

Фогелшахт и Лампрехтщофен е пещерна система в Австрия. Тази система е огромна и продължават да я изследват. Тя се простира на 1632 метра надолу, но има голям шанс да е още по-дълбока от това. Това е още една пещерна система, която има потенциала да бъде най-дълбоката в света.

Миролда във Франция

Тази пещера във Франция беше считана за най-дълбоката в света дълго време, с нейните най-малко 1,733 м надолу в земята.

Жан Бернард във френските Алпи

 Простира се най-малко на 1,602 м надолу в земната кора. В пещерата има 8 или повече входа, които все още се проучват. Това е рекордът за най-дълбока пещера до 1980 година. До днес  остава много впечатляваща пещера.

Пещерата Крубера

Пещерата Крубера  (Вороня)

Пещерата „Крубера-Вороня“ само до преди месеци бе безапелационният победител. Тя бе най-дълбоката пещера на планетата. Намира се в Грузия. Тази пещера е проучена на повече от 2 километра надолу – до 2197 м.

пещерата Александър Вереквин
пещерата Александър Веревкин
Но от септември 2017 г. се твърди, че има нова най-дълбока пещера в света – пещерата Александър Веревкин в Грузия!

Тя е дълбока 2204 м. Това забележително откритие стана възможно благодарение на многогодишните усилия на спелеолози от Украйна, тяхната упоритост, вяра в силните им страни и в потенциала на пещерата.

пещерата Александър Вереквин

пещерата Александър Вереквин .

Снимки:

Jesús Dehesa

elcomercio.es

speleoukraine.org

Zaliko Panjikidze

Random House Publishin

Our Breathing Planet

kokbusa1979

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.

Leave a Response